22 Aralık 2009 Salı

Süleyman Seba derdi ki...

Cem'in Turkcell Süper Lig ilk yarı değerlendirmesinden sonra, bugün dersimin erken bitmesi sebebiyle izleyebildiğim Ziraat Türkiye Kupası'nda oynanan Manisaspor - Beşiktaş maçı hakkında bir şeyler yazmak istedim.




Maçtan önce hakem Hüseyin Göçek hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Türkiye Futbol Federasyonu'nu ile Merkez Hakem Kurulu'nun gözde hakemlerinden biri olan Göçek, İstanbul bölgesi hakemlerinden ve asıl mesleği mühendislik. İlk profesyonel hakemlik deneyimini ise 1. yardımcı hakem olarak PAF Ligi'nde 12 Eylül 1998 tarihinde oynanan Fenerbahçe - Kardemir Karabükspor maçında yaşamış. Bu maçı Fenerbahçe PAF takımı 3-1 kazanmış.

Şu an içinse profesyonel olarak yönettiği son maç 22 Aralık tarihli Manisaspor - Beşiktaş maçı oldu ve yine ilginç kararları ile maça damgasını vurdu. Manisaspor adına verilmeyen 2 gol vardı ki bunlara daha sonra değineceğim.

Maça tempolu başlayan, bu oyunu sonuna kadar götüren takım Manisaspor oldu. Koyu bir Galatasaray taraftarı olarak oynadıkları oyunu gerçekten çok beğendim ve izlemeye değdi doğrusu. Maç boyunca aktiflerdi, sahada basmadık yer bırakmadılar. Elbette bugün Beşiktaş gibi bir takımın çok pasif olması da buna etkendi fakat çıktıkları kontrataklarla adeta rakiplerine ders verdiler. Attıkları gollerden sonra geriye çekilmeleri tamamen "rakip büyük takım" sendromundan kaynaklandı. Eğer skor eşitken oynadıkları futbolu galip oldukları zaman da sürdürebilselerdi, gerçekten fark olması kaçınılmazdı. Ayrıca bu performansları sayesinde Mehmet Nas'ın Turkcell Süper Lig takımlarında oynayan oyuncular arasında "en iyi dikine giden" futbolculardan biri olduğunu gördük. Manisaspor'un her akınında vardı bir şekilde. Her ne kadar Mesut Bakkal tarafından yenilen golde hatalı olduğu söylenmiş olsada, iyi bir futbol ortaya koydu. Gerçekten çok güzel iki gole de imza atacaktı ancak Isaac Promise tarafından ikisinde de engellendi.




Pozisyonlu ancak vasat geçen ilk yarıda dakikalar 38 olduğunda Kanadalı Joshua Simpson'ın kafa golüyle sevindiler Manisalılar. Beşiktaş kalecisi Korcan Çelikay'ın çabasına rağmen top ağlarla buluştu ve tabelada skor 1-0 Manisaspor'un lehine oldu. Bu dakikadan sonra kilometrelerce uzaktan sesimi duyurmaya çalışarak fahri teknik direktörlük yapmama rağmen geriye yaslanmaya başladı ev sahibi takım. Beşiktaş ise buna karşılık olarak ataklar geliştirse bile, sanki "ilk yarı bitsin, soyunma odasına gidelim" der gibi oynadı. Nitekim ilk devre 1-0 Manisaspor üstünlüğü ile tamamlandı.

İkinci yarıya baskın başlayan taraf Beşiktaş oldu. Oyuna İsmail Köybaşı'nın yerine Mert Nobre, Rodrigo Tabata'nın yerine Yusuf Şimşek dahil edildi Mustafa Denizli tarafından. Ve dakika 48'de Bobo'nun şık hazırlanan golüyle Karakartallar beraberliği yakaladılar. İşte bu dakikadan sonra sahada Manisaspor fırtınası esmeye başladı. Beşiktaş'ın galibiyet için saldırmasına izin veren ancak savunmanın tandeminde görev yapan A.J.A Auxerre'den transfer Oumar Kalabane'nin iyi performansıyla olası gollere dur diyen Ege takımı, hızlı hücumlarla rakibinin üstüne gitmeye başladı. Ofsayt gerekçesiyle 2 golleri verilmedi.



Manisaspor verilmeyen gollerin ve oynanan futbolun mükafatını ise Ergin Keleş'in ayağından, formasının sırt numarasıyla ve memleketinin plaka koduyla aynı dakikada, yani 61. dakikada buldukları golle aldı. Golde ise Korcan Çelikay'ın acemiliğine verilmesi gereken bir hatası vardı ki, bu sayede son yılların en ilginç gollerinden birine şahit olduk. Korcan'ın vurduğu top Tomas Sivok'a çarpınca Isaac Promise'nin önüne düştü ve Ergin Keleş'e açılan top ağlarla buluştu.

2-1 öne geçince Manisa yine aynı şeyi yaptı ve arkaya yaslanmaya başladı. Mustafa Denizli bunu farkederek 77. dakikada sahada yokları oynayan Rodrigo Tello'nun yerine, ona nazaran daha süratli olan Serdar Özkan'ı aldı. Beşiktaş bastırsa bile sonuç alamadı. Son dakikalarda Nizamettin Çalışkan - Mehmet Güven ve Yiğit İncedemir - Ferhat Çökmüş değişiklikleriyle zaman geçiren Mesut Bakkal'ın öğrencileri, ligde yenişemedikleri Beşiktaş'ı ders niteliğindeki futbollarıyla 2-1 mağlup etmeyi başardılar.

Gelelim Hüseyin Göçek'in kararlarına;

Maçın ilk yarısında bariz sarı kart göstermesi gereken pozisyonlarda ılımlı davranarak kartına başvurmadı, çıkardığı 4 sarı kart tercihinin tamamını ikinci yarıda kullandı. Manisaspor'dan 52. dakikada Eren Aydın ve 72. dakikada Yiğit İncedemir sarı kart görürken, Beşiktaş'tan 71. dakikada Tomas Sivok ve 90. dakikada İbrahim Toraman sarı kart gördüler. Karttan daha önemlisi Manisaspor'un verilmeyen 2 golüydü ki bu kararlarında da son derece başarılıydı. 2 golde gerçekten ofsayttı ve Mehmet Nas'ın vermiş olduğu golünü iptal ederek adil davrandı.



Maçın bitiş düdüğü çaldığında aklıma Süleyman Seba'nın bir zamanlar yanlış hakem kararları nedeniyle sarfettiği "Beşiktaş gerekirse hakemleri de yener" sözü geldi aklıma.

İşte bugün tam tersi vardı Manisa'da.

Beşiktaş hakemin adaletine ve Manisaspor'un şanssızlığına rağmen kazanamadı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder